Fantastiska möten

Båda fötterna på jorden. Lite bredbent. Jag har en lie i handen och tänker ”Hur ska detta gå”?
Kan jag verkligen lära mig lia på en dag?

Och så drar jag lien bakåt och…
Det härliga med att få göra Kloka Hem är alla dessa möten vi får. Människor som lär ut teknik och material som förändrar vardagen.
Människor som öppnar sina hem för att berätta för oss om deras liv.
Som Julia och Carl Lindeborg som flyttat ut på landet för att skapa en ekologisk kretsloppsgård. Ett härligt boende men också en mötesplats som gör det lättare för oss andra att ta de där stegen mot hållbarhet som kronprinsessan Victoria talade om i tv. Ordet är ju fint, men hur gör man? Det vi alla måste göra är ju inget som högtidstal löser. Vi måste börja göra.
När Jens Reutercrona bygger om sitt torp blir det en berättelse om material och envishet som gör det gamla modernt på riktigt. För vad kan vara mer modernt än ett kretsloppstänkande?

Det här extratjocka sommarnumret innehåller mycket verkligt görande. Vi försöker återta leran som det fantastiska byggmaterial det är. Lerskivor gör det lika lätt som att sätta upp som vanliga gipsskivor.
Och vi visar varför lerfärg är en perfekt lösning även för lägenheter. Du kan glömma plastfärgerna på riktigt nu.
Och varför inte lära sig göra det vi alla behöver. Ny jord! Steg för steg guidar vi dig till att göra Terra Preta-jord under professor Declan Kennedys överseende.
Arkitekten Hans Eek visar hur du ska tänka med solavskärmingen, det enklaste och miljösmartaste sättet att kyla ditt hus under de där härliga soliga sommardagarna.

Ja, det är sommar. Och vi berättar om ett annat sätt att semestra nära. Visste du att det finns öppna stugor runt om i landet som man kan bo i – alldeles gratis? Hemliga stuglandet kallar vi det.

Men så var det det här med lien.
Kan jag?
Svisssch… svisssch…
En härlig sommar är här!