Det exploderar av liv

Ja! Solen värmer återigen ansiktet och jag vandrar ut i torpets fortfarande lite kala trädgård och tittar. Där kastade jag ut frön för en äng.

Där kastade jag ut frön för en äng. Kommer det nåt? Visst börjar syrenen och rabarbern ta fart? Kommer jag få körsbären eller blir det fåglarnas byte i år igen?
Ja, det är tidig sommar och man tänker på liv som nästan exploderar av kraft runt omkring.

Sen sätter jag mig i den gamla stolen och läser Göran Greiders fantastiska trädgårdsbok. Vi blir klokare av att odla skriver han. Och vem vill inte hoppas på det?

Annars är detta nummer fyllt av berättelser om vårt vilda skafferi i skogen men också om djur som har rätt att leva ett gott liv och då ger oss mycket gott tillbaka. På gården Ullberga föds framtidens jordbruk och ekohuset bredvid bjuder på en karta av alla kloka bygg- och energiprojekt som du kan tänka dig.
Kom med hem till Suzanne och Varis. Ja, det är samma Varis som skriver i Kloka hem varje nummer. Nu är deras eget ekohus klart!

Energi är ofta tekniskt men när du får höra att solen nu kyler ishotellet uppe i Jukkasjärvi så börjar man fundera. Ishotellet är nu öppet året om och har byggts med passivhusteknik. Hans Eek berättar för oss om ett mycket annorlunda bygge.

Många är idag oroliga för de nya miljökrav som gör att gamla trekammarbrunnar döms ut. Kanske lösningen då inte behöver vara en stor investering till ett enkelt fritidshus. Vi tittar på miljövänliga toaletter och får en guidning i Sveriges kanske märkligaste toaletthus utan avlopp och störande doft. En konstruktion helt i trä och med solceller i vacker bågform.

Men att bygga nytt är ju bara något en del kan göra. För de allra flesta av oss handlar det istället om att ta hand om det som redan finns. Viktoria Olausson fick ta över den gamla släktgården och öppnar dörren för oss i huset på Tjörn som hon gett nytt liv.

Och vad gör man med gamla almar som blir sjuka och måste tas ner till slut. Jo man tar fram motorsågen och blir träskulptör och förvandlar dem till mäktiga möbler i ett enda tjockt stycke. Se själv Lies-Marie Hoffmans fantastiska skapelser.

Och så lutar vi huvudet och blundar in i solen.
Snart sommar!