Bo i ekolägenhet

"Det finns mycket dåliga material gömda i våra hus och att få bygga om och göra bättre kräver lite eftertanke – men allt går att lösa med lite envishet".

Jag åkte i sommar genom Milano och såg de väldiga husen mitt i stan. Men istället för skyskrapans vanliga glasfasad var det skogar,
buskar, hängväxter som frodades över alla fasaderna. Det doftade fuktigt grönt, inte stelt och kalt och den heta värmen blev ljum sommar.

Är det så framtiden kommer se ut? Och vad kan vi i det kargare Sverige göra på en vanlig balkong? Vi börjar undersöka. För städerna är ju inte bara stress och miljöproblem. Städer är också möjlighet att göra rätt. För man måste ju inte bo på landet för att leva och bygga ekologiskt? I det här numret har vi besökt ekolägenheter. Det finns mycket dåliga material gömda i våra hus och att få bygga om och göra bättre kräver lite eftertanke. Men allt går att lösa med lite envishet och kunskapssökande.

Ibland finns kunskapen bara några årtionden bakåt. Snickaraktivisten Leif Persson räddar gamla kök. Se hur trettiotalet, femtiotalet och sextiotalet kunde plocka fram de bästa materialen
åt oss och förfasa dig över åttiotalets usla kvalitet.
Att vara snickaraktivist är att våga gå tillbaka och använda en kunskap som var självklar i generationer. Och som ligger där och pockar på att väckas på nytt.

Kanske det också gäller tomater. Stefan Sundström, känd för Kloka hems läsare genom sina trädgårdsböcker och årtionden av sånger, har nu plockat fram den älskade tomaten och börjat odla sorter vi inte trodde fanns. Vi smakar och, ja… det smakar fantastiskt.

Och inte visste vi att det finns vintertomater man kan odla själv och lagra långt in i januarinatten. Dom glömda sorterna kallar Stefan det. De som tar lite mer tid men ger tiodubbelt tillbaka.

Att vara minister är inte riktigt samma sak som att vara miljöaktivist. Men i Kloka hems samtal med miljöminister Karolina Skog bestämde vi oss för att också försöka vara praktiska. Vad kan vi göra, här och nu, kring gifter och problem. Allt är möjligt om vi gör det möjligt. Och vad kan då en minister hjälpa oss med?

Vem kastar bort guld? Jo, vi alla. Jag tittar ut i trädgården och visst ligger där äpplen vi inte hunnit plocka. Och vad gör man med rallarrosen? Vad ska vinrankans lite småsura bär som aldrig
kan bli vin användas till? Petter Bergström tog reda på det. I det här numret får du läsa om hans saftlösningar, om allt
det som kastas bort som egentligen är matguld. Bara att böja sig ner, plocka och sen…

Och sen går vi till folkparken. Följ med till Tyrolen och ha det roligt i deras vilda små hus och glädje. Jo, det är roligt att vara klimatsmart.
Välkommen till hösten med Kloka Hem.